
Suroviny
1 porce
- 150 g filet lososa bez kůže
- bobkový list
- několik kuliček nového koření
- několik kuliček celého pepře
- špetka soli
- Citron
- 2 dl vody (nebo 1dl vody: 1dl bílého vína)
- 200 g ledového salátu
- 100 g salátové okurky
- 100 g mrkve
- Bylinkový přeliv:
- 2 PL bílého jogurtu
- 1 PL cottage sýru natural
- kopr
- petrželka
- bazalka (česnek, podle chuti – Směs sekaných bylinek – nebo lze použít i směs koření na tzatziki)
- špetka soli
- pepř
Postup přípravy receptu
-
Filet lososa zakapeme citronovou šťávou a necháme odležet 15 minut.
-
Mezitím vsypeme do hrnce koření a zalijeme vodou (popř. vodou s vínem). Na dno položíme pařák a přivedeme k varu. (Nebo můžeme použít parní hrnec.)
-
Filet položíme na pařák a přikryjeme pokličkou. Takto vaříme v páře cca 15-20 minut, není nutné obracet. Maso je křehké a růžové.
-
Zeleninu nakrájíme a rozložíme na talíř. Na zeleninu položíme filet lososa a ten přelijeme bylinkovou směsí smíchanou s jogurtem a cottage sýrem. Jídlo je vhodné jako oběd nebo večeře.
Poznámka od kuchařky
Druh: Recept vhodný pro redukci váhy i pro udržovací režim
Hodnoty (pro 1 porci):
Energetická hodnota: 1713 kJ
Bílkoviny: 39 g
Sacharidy: 20 g
Tuky: 18 g
Autorem je brněnský Institut redukce a prevence nadváhy kompliment® (http://www.komplimentinstitut.cz), který pomáhá snižovat tělesnou hmotnost zejména pomocí úpravy stravování. Tato doporučení pro redukci a udržení váhy vychází ze zásad Světové zdravotnické organizace a z 18letých zkušeností.