
Suroviny
- 4 vejce
- 150 g cukru krupice
- 10 – 15 lžic horké vody
- 6 lžic oleje
- 200 g ořechů (vlašské,lískové)
- 240 g polohrubé mouky
- prášek do pečiva
- Nahoru:
- 750 g jablek
- 180 g krystalového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 4 – 6 dl vody
- 2 vanilkové pudinky
- 1-2 lžíce citronové šťávy
Postup přípravy receptu
-
Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny. Za stálého šlehání pomalu přilijeme horkou vodu a olej. Zašleháme do pěny.
-
Postupně po částech vmícháváme střídavě mouku smíchanou s práškem do pečiva, ořechy a sníh z bílků.
-
Těsto rozetřeme na předem připravený vymazaný, moukou vysypaný (kdo používá pečící papír, může ho místo toho použít) plech s vysokým okrajem a ve vyhřáté troubě upečeme.
-
Oloupaná jablka zbavená jádřinců nakrájíme na kostičky. Podlijeme polovinou vody, zasypeme cukrem a uvaříme doměkka (asi 5 minut).
-
Ve zbývající vodě rozmícháme pudinkový prášek a vlijeme do rozvařených jablek. Za stálého míchání povaříme asi 2 minuty, odstavíme a ochutíme citronovou šťávou.
-
Chvilku necháme vychladnout a až není hmota vařící, nalijeme ji na vychladlý moučník.
-
Rozetřeme po celé ploše a po vychladnutí dáme ještě ztuhnout do ledničky.
Poznámka od kuchařky
Množství cukru upravujeme podle kyselosti jablek.