
Suroviny
3 ks
- 2 kg bůčku
- NÁDIVKA:
- 300 – 350 g mletého masa
- 1 vejce
- 2 kávové lžičky hořčice s feferóny
- 1 stroužek česneku
- špetku mletý kmín
- 1/2 kávové lžičky sojové omáčky
- trochu nasekané zelené petrželky
- špetku koření 7 pepřů
- sůl
- trochu strouhanky na zahuštění
- 3 stroužky česneku rozmačkaného na potření
- trochu soli
- hořčice s feferóny na potření
Postup přípravy receptu
-
Z bůčku odřežeme kůži a žebra. Podélně rozřežeme na 2 pásky, do kterých uděláme kapsu. Kapsu uvnitř lehce vytřeme prolisovaným česnekem a hořčicí s feferóny – někdy používám mleté feferóny-koupené v Kauflandě. Kapsu naplníme ochuceným mletým masem a zašijeme. Potřeme ze všech stran prolisovaným česnekem a osolíme.
-
Maso dáme na vymaštěný pekáč (sádlo,olej) tak, aby bylo tučnou stranou nahoře. Podlejeme vodou, přikryjeme a pečeme na 180°C do měkka a zčervenání. Během pečení podléváme šťavou z masa a troškou vody, aby se nám maso nepřipeklo.
-
Upečené maso vyjmeme na talíř a ještě z teplého opatrně vytáhneme nitě. Podávame s bramborem nebo chlebem.
-
Nádivka:
Mleté maso smícháme s ostatními surovinami a dobře propracujeme. -
Žebra s kůží upečeme s cibulí a česnekem nebo potřeme oblíbenou marinádou, necháme do druhého dne rozležet a pak upečeme.
Poznámka od kuchařky
Zdroj – recept mám od tchýně.