Vinná klobása jak ji dělala moje babička

284
- reklama -

Suroviny
10 porcí

Ingredience:
1 kg vepřové plece (bez kůže)
0,6 kg vepřového bůčku (tučného, bez kostí a kůže)
3 ks žemle (suché)
0,2 l bílého vína
0,2 l mléka (stačí 0,1 l smetany 33% a doplnit vínem pokud není už vypité)
Koření:
2 g mletého pepře
1 g muškátového květu
1 g citrónové kůry (strouhaná)
sůl (podle chuti)
skopová střívka (nebo vepřová)
špejle (na zadělání jako na jitrnice)

Postup přípravy receptu

  1. Příprava: večer maso nakrájíme na kostky cca 1×1 cm nebo i menší, osolíme a opepříme, pak si dáme dvojku vínka, maso dáme do ledničky a jdeme chrnět.


    Zobrazit celý recept

  2. Ráno masíčko semeleme, libové a tučné každé zvlášť, libové co nejjemněji raději dvakrát.

  3. Housky namočíme do mléka a rozetřeme na velmi jemnou hmotu, přidáme semleté maso a mícháme dokud nás nebolí ruka, to je hmota spojená.

  4. Potom přidáme zbylé koření a víno, zamícháme a nakonec domícháme tučné mleté maso, aby se nám spojilo. Když je hmota příliš hustá, přidáme víno.

  5. Naplníme do střívek, zadrhneme nebo zašpejlujeme a pečeme podle chuti, obalené v hladké mouce nebo trojbalu /mouka, vejce strouhanka/.

  6. Pečeme z obou stran, příloha – co komu chutná a nezapomeňte ten zbytek vína, ten až k jídlu. Jinak by za vás mohl dovařovat někdo jiný a jíst také. Jde to upéct i jako prejt, ale střívko je nejlepší. Přeji bon appetit neboli dobrou chuť.

  7. Jo, abych nezapomněl, jak vyzkoušet chuť klobásy: do malého šálku dejte trochu hmoty a strčte do mikrovlny. Nezapomeňte otočit časovačem asi na třicet vteřin až minutu, sakra psal jsem trochu do šálku, ne všechno a dát ochutnat druhým, nesežrat všechno sám.

  8. Pravidlo starých kuchařů zní do jídla se dává to co tam patří a ne to co nám chutná. Nepřidávat jiné přísady pak je to, něco jiného to je všeobecné pravidlo.

  9. Doporučená příloha: Brambory samozřejmě vařené , pečivo ale klidně i brambor. salát