Kostky z ovesných vloček

59
- reklama -

Suroviny

2 vejce
100 g Hery
1 lžíce rumu
2 lžíce tekutého medu
110 g třtinového cukru
1 lžíce třtinového cukru na vločky
100 g celozrnných ovesných vloček
3 lžíce vařené černé kávy
130 g špaldové mouky celozrnné
50 g solamylu (nebo vanilk. pudinku)
1 prášek do pečiva
špetka soli
špetka mleté skořice
3 roztlučené hřebíčky

Postup přípravy receptu

  1. Na suché pánvičce (s nepřilnavým povrchem) opražíme ovesné vločky spolu s jednou lžící třtin. cukru. Vychladlé pomeleme (rozmixujeme).

  2. Žloutky s Herou, medem, rumem, cukrem umícháme do pěny. Přidáme pomleté vločky, mouku s práškem do pečiva, solamyl, skořici, hřebíček, kávu – vše řádně promícháme. Z bílků a špetky soli vyšleháme sníh, který přimícháme zlehka do těsta.

  3. Těsto vlijeme na plech vyložený pečícím papírem a upečeme. Pečeme cca 15 minut ve středně vyhřáté troubě. Pozor, moučník je velmi křehký!

  4. Upečený a vychladlý moučník můžeme polít citronovou polevou. Po zaschnutí polevy krájíme na kostky. Já jsem polila jogurtovou polevou (ze sáčku).

  5. Citronová poleva: 200 g moučkového cukru, 1 lžíce vařící vody, 2 lžíce citrónové šťávy, 1 lžička oleje. Cukr, vařící vodu, citronovou šťávu a olej umícháme na hustou hmotu.

Poznámka od kuchařky

Tento moučník najdete také na:

http://www.zdravavarecka.cz/

Zdroj: Moučníky – M. Hajková (mírně upraveno)