
Suroviny
- 3 střední červené řepy (syrové)
- 3 vejce
- 0,5 hrnku oleje
- 0,5 hrnku mletých vlašských ořechů
- 2/3 hrnku moučkového cukru
- 2 KL kakaa
- 1 hrnek špaldové mouky
- prášek do pečiva
- 1 tvaroh (275 g)
- 1 mascarpone (250 g )
- 3 PL moučkového cukru
- trochu citronové šťávy
- hrst nasekaných ořechů
- olej a strouhanka na vymazání a vysypání formy
Postup přípravy receptu
-
Červenou řepu okrájíme a nastrouháme najemno. Přidáme 3 vejce, olej, cukr, ořechy, kakao a mouku s práškem do pečiva. Vymícháme těsto – jde to krásně vařečkou.
-
Koláčovou formu vymažeme a vysypeme. Těsto vlijeme do formy a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 stupňů.
-
Pečeme cca 40 minut, je třeba se řídit svou troubou. Zatímco se koláč peče, nasekáme si ořechy na posyp.
-
Když je koláč upečený, vytáhneme ho z touby a necháme vychladnout.
-
Na krém vymícháme tvaroh, mascarpone, cukr a citronovou šťávu.
-
Krém natřeme na vychladlý koláč a posypeme nasekanými ořechy.
Poznámka od kuchařky
Ve vegetariánské restauraci Rebio v Brně mívají špaldový koláč s červenou řepou – recept na něj nemám, tak jsem ho udělala podle sebe a cukrovou polevu jsem nahradila krémem z tvarohu a mascarpone.
Vynikající 🙂