Anglické bochánky k čaji (scones)

64
- reklama -

Suroviny
10 – 12 porcí

400 g hladké mouky
50 g cukru
20 g prášku do pečiva
125 g studeného másla
175 g nízkotučného mléka
1 vejce
50 g sultánek nebo jiného sušeného ovoce – lze vynechat

Postup přípravy receptu

  1. Vložte všechny sypké ingredience do mísy.

  2. Nastrouhejte na ně na hrubém struhadle co nejstudenější máslo, a rychle zpracujte na žmolenku, ne více (bochánky by byly tvrdé).

  3. V mouce budou malé kousky másla, ale to je tak správně.

  4. Pak si rozkvedlejte ve skleničce celé vejce a vlijte skoro celý obsah skleničky do mísy s tou žmolenkou (trochu si nechte na pomazání bochánků před pečením), vlijte mléko, a rychle zpracujte na vláčné těsto, ale nepřepracujte. Podsypte trochou mouky, je-li třeba.

  5. Vyválejte těsto na 2 cm výšku a vykrajujte (třeba skleničkou namočenou do mouky) kolečka.

  6. Dejte kolečka na plech s pečícím papírem, přidejte do zbylého vejce trochu mléka, potřete bochánky touto směsí a dejte péci na 20 – 25 minut do trouby vyhřáté na 160 stupňů.

Poznámka od kuchařky

Tyto scones jsou nejlepší teplé, servírované s dobrým jahodovým džemem a tzv. „sraženou“ smetanou (clotted cream), která se bohužel u nás neprodává, a vyrobit s dá pouze z nepasterovaného mléka (viz http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=29676). Jde ale také nahradit: do smetany na šlehání přidáme špetku moučkového cukru a šleháme do „přešlehání“ – t.j. až je smetana skoro máslovitá. V kombinaci s touto smetanou, džemem a čajem s mlékem je to výborná svačinka – nebo v Anglii „odpolední čaj“.

Recept mám od kuchařů ze sídla Jindřicha VIII. Hampton Court (tedy ne těch jeho, tak stará nejsem 🙂 – těch, co tam nyní provozují kavárnu). Dobrou chuť.