Domácí slazené kondenzované mléko (Salko)

70
- reklama -

Suroviny

500 g plnotučného mléka
100 ml smetany na šlehání (31%)
200 g cukru krupice
40 g másla

Postup přípravy receptu

  1. V mléce a smetaně rozpustíme máslo, cukr a přivedeme k varu. Stáhneme teplotu a pozvolna za stálého míchání vaříme cca 25 minut. Ke konci určené doby začíná znatelně houstnout a očekávanou hustotu bude mít až po vychladnutí.

    Chuťově opravdu k nerozeznání od kupovaného, nedá to žádnou práci a náklady na výrobu minimální. Doporučuji!

  2. Kdo má rád PIKAO upraví si recept takto:

    Do stejného množství mléka a másla jsem přidala cca 300 g cukru (podle chuti. Půl tabulky vysokoprocentní hořké čokolády a cca 2 polévkové lžíce kvalitního kakaa. Vařte ve velkém kastrolu 15 minut a pikao bude mít požadovanou hustotu. Navíc se díky čokoládě a kakau nemuselo redukovat tak dlouho, tudíž je toho víc. Z dávky viz recept bylo oproti salka o jednu skleničku navíc. Pikao se finančně nejspíš moc nevyplatí, ale když je chuť a doma jsou suroviny proč ne? Je opravdu výborné 🙂

Poznámka od kuchařky

Použití: stejné jako u kupovaného, nerozeznáte rozdíl. Je stejně dobré.

Já jsem použila i na domácí vaječný koňak a byl vynikající 🙂 nebo na výrobu domácí nugety. Prostě na cokoliv, na co ho běžně používáte.