
Suroviny
- 500 g plnotučného mléka
- 100 ml smetany na šlehání (31%)
- 200 g cukru krupice
- 40 g másla
Postup přípravy receptu
-
V mléce a smetaně rozpustíme máslo, cukr a přivedeme k varu. Stáhneme teplotu a pozvolna za stálého míchání vaříme cca 25 minut. Ke konci určené doby začíná znatelně houstnout a očekávanou hustotu bude mít až po vychladnutí.
Chuťově opravdu k nerozeznání od kupovaného, nedá to žádnou práci a náklady na výrobu minimální. Doporučuji!
-
Kdo má rád PIKAO upraví si recept takto:
Do stejného množství mléka a másla jsem přidala cca 300 g cukru (podle chuti. Půl tabulky vysokoprocentní hořké čokolády a cca 2 polévkové lžíce kvalitního kakaa. Vařte ve velkém kastrolu 15 minut a pikao bude mít požadovanou hustotu. Navíc se díky čokoládě a kakau nemuselo redukovat tak dlouho, tudíž je toho víc. Z dávky viz recept bylo oproti salka o jednu skleničku navíc. Pikao se finančně nejspíš moc nevyplatí, ale když je chuť a doma jsou suroviny proč ne? Je opravdu výborné 🙂
Poznámka od kuchařky
Použití: stejné jako u kupovaného, nerozeznáte rozdíl. Je stejně dobré.
Já jsem použila i na domácí vaječný koňak a byl vynikající 🙂 nebo na výrobu domácí nugety. Prostě na cokoliv, na co ho běžně používáte.