Špaldový kváskový chléb

108
- reklama -

Suroviny

300 g žitného kvásku (www.kvaskovychleb.cz)
250 ml podmáslí nebo mléka
200 g špaldové mouky
200 g hladké mouky
4 až 8 g kvasnic (podle kvality kvásku)
2 lžíce oleje
1 lžíce kmínu
1 lžíce otrub
2 lžičky soli
Popř.
3 lžíce ovesných vloček
slunečnicová semínka

Postup přípravy receptu

  1. Do pekárny dáme nejprve tekuté (včetně kvásku) a potom sypké ingredience. Kvasnice nakonec do důlku v mouce tak, aby nepřišly do kontaktu se solí.

  2. Po zvukovém signálu můžeme přidat ovesné vločky a podle chuti semínka. Pečeme na celozrnný program.

Poznámka od kuchařky

Díky kombinaci kvásku a kvasnic kyne dobře i bez cukru.

Nemáme-li k dispozici žitný kvásek, lze jej nahradit polovinou množství vody a polovinou celozrnné žitné či jiné mouky, kvasnic pak raději 12 až 14 g (žitná mouka kyne hůře než pšeničná).