
- reklama -
Suroviny
- 2 hrnky (250 ml) polohrubé mouky
- 5 polévkových lžic cukru krystal
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
- 1/2 hrnku vlažného mléka
- 1/2 kostky droždí (21g) nebo půlka pytlíku sušeného
- 2 žloutky + na potření
- 1/2 kostky másla
- nasekané mandle a rozinky dle libosti
Postup přípravy receptu
-
Do mísy nasypeme mouku, oba cukry a špetku soli, promícháme
Do hrnku nalijeme trochu vlažného mléka, přidáme lžíci cukru a rozdrobené droždí, necháme vzejít kvásek (já jsem mléko přihřál v mikrovlnce). -
Poté jej přidáme do mísy spolu se žloutky pokojové teploty, s rozpuštěným máslem. Uhněteme hladké těsto a do něj nakonec zapracujeme část mandlí a rozinek.
Z těsta vytvoříme mazanec, který položíme na plech a necháme ještě cca 20 minut kynout. -
Troubu předehřejeme na 170 stupňů a před vložením nařízneme mazanec nožem do kříže. potřeme jej žloutkem a posypeme plátky mandlí. Pečeme dozlatova (mně to trvalo cca 40 minut).
Kuchař: Starejmena