
Suroviny
- vajíčka (počet podle toho kolik jich chcete mít na stole)
- želatina na vaječnou tlačenku
- zelenina na salát nebo Moravanka, Kunovjanka
- sůl
- pepř, popřípadě bujonová kostka
- masox
Postup přípravy receptu
-
Nálev ze zeleniny slijeme do odměrky a do 300 ml doplníme vodou.
-
Půl nálevu – 150 ml – nalijeme do malého kastrůlku a dáme na chvíli povařit. Můžeme osolit, opepřit, přidat trošinku octa apod.
-
Pak odstavíme, necháme chvíli postát, asi 2-3 minuty.
-
Zamícháme obsah sáčku želatiny, k rozpuštěné želatině přidáme zbytek nálevu a naplníme do připravených vajíček. Ty si připravíme následovně:
-
do každého vajíčka (širší strana!) píchneme nůžkami na nehty a vystříháme malé kolečko o průměru asi 3 cm. Pak obsah vajíčka přelijeme do misky, „formičku“ z vajíčka pořádně vymyjeme a postavíme zpět do krabičky na vajíčka.
-
Plníme je čímkoliv, co máme rádi. Dospodu vajíčka můžeme dát kupříkladu bramborový nebo jiný salát, zeleninu z Moravanky nebo i jinou, okurky nadrobno nakrájené a zalijeme vše již uvařenou želatinou.
-
Vajíčka dáme pořádně vychladit a pak je oloupeme jako klasická vajíčka uvařená natvrdo.
Poznámka od kuchařky
Recept mi přišel na mail, autor(ka) nebyli uvedeni.
Dělala jsem to dnes poprvé, takže salát v nich nemám, ale rozhodně se u nás budou dělat na Velikonoce. Na stole vypadají hodně zajímavě.
Případné autorce se omlouvám, třebaže ostatní recepty byly nějak označeny (například Toprecepty), zde jsem neviděla ani web, odkud recept pochází.