
Suroviny
- 1/2 kg polohrubé mouky
- 1/2 kg hladké mouky
- kávová lžička soli
- 1/2 kg másla
- 4 žloutky
- 2 kostky droždí
- 8 kostek cukru
- 1/4 litru mléka
- vejce
- mléko na potírání
- moučkový cukr
- hrubá mouka
- máslo na drobenku
- náplň povidlová
- náplň ořechová
- náplň tvarohová
- náplň maková (nemám rád mák, použil jsem jablečnou)
- náplň jablečná
- Máslo
- rum
- moučkový cukr
- vanilkový cukr
Postup přípravy receptu
-
Utřeme máslo se žloutky.
-
Připravíme kvásek-na rozdrobené droždí nalijeme vlahé mléko s cukrem.
-
Po vzejití kvásku zaděláme těsto. Dobře propracujeme a hned děláme koláče.
-
Těsto rozdělíme na 6 stejných bochánků. Bochánek vyválíme na tenkou asi 3mm placku a sklenici vykrajujeme koláče. Z odkrojeného těsta děláme tenké válečky, které obtáčíme po obvodu, spojíme a jemně přitlačíme, aby se spojily s koláčky, tím vytvoříme okraj.
-
Na každý koláček dáme lžičku makové(jablkové), tvarohové, ořechové a povidlové náplně.
-
Koláč potřeme rozšlehaným vejcem s mlékem, posypeme drobenkou a klademe na plech pokrytý pečícím papírem.
-
Pečeme dorůžova.
-
Po upečení, až koláče trochu vychladnou potíráme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem a sypeme moučkovým a vanilkovým cukrem.
Poznámka od kuchařky
Nedávno zde vložený recept mi připomenul recept, který mám již delší dobu v archívu.