Mé domácí uzené

66
- reklama -

Suroviny

10 kg vepřového masa
( bůček, kotleta, krkovice)
250 g rychlosoli
70 g česneku
Dále:
čisté plátno
závaží
masová síťka

Postup přípravy receptu

  1. Maso umyjeme a dobře osušíme.
    Česnek oloupeme, prolisujeme a v misce promícháme se solí.

  2. Touto směsí každý kousek masa dobře se všech stran potřeme (snažíme se vmasírovat směs do masa) a naskládáme natěsno do nádoby.

  3. Čisté plátno namočíme, vyždímáme a maso přikryjeme. Nahoru položíme větší talíř, nebo prkénko, zatížíme závažím, uzavřeme poklicí, dáme do chladna a cca 14-20 dní si toho nevšímáme. (Já dávám do lednice.)

  4. Den před uzením maso dobře od soli a česneku umyjeme, osušíme a navlékneme do síťky. ( Kdo nemá síťku, může jen tak napíchnout na háčky)

  5. Přes noc opět necháme v chladu.
    Než dáme do roztopené udírny, necháme aspoň 2 hodiny v pokojové teplotě.
    Maso udíme cca 8 hodin v teplotě 90-95 C° a pak ještě 2 hodiny na cca 100-110 C°

Poznámka od kuchařky

Takto udím již řadu let a všem moc chutná .