
Suroviny
- 10 kg vepřového masa
- ( bůček, kotleta, krkovice)
- 250 g rychlosoli
- 70 g česneku
- Dále:
- čisté plátno
- závaží
- masová síťka
Postup přípravy receptu
-
Maso umyjeme a dobře osušíme.
Česnek oloupeme, prolisujeme a v misce promícháme se solí. -
Touto směsí každý kousek masa dobře se všech stran potřeme (snažíme se vmasírovat směs do masa) a naskládáme natěsno do nádoby.
-
Čisté plátno namočíme, vyždímáme a maso přikryjeme. Nahoru položíme větší talíř, nebo prkénko, zatížíme závažím, uzavřeme poklicí, dáme do chladna a cca 14-20 dní si toho nevšímáme. (Já dávám do lednice.)
-
Den před uzením maso dobře od soli a česneku umyjeme, osušíme a navlékneme do síťky. ( Kdo nemá síťku, může jen tak napíchnout na háčky)
-
Přes noc opět necháme v chladu.
Než dáme do roztopené udírny, necháme aspoň 2 hodiny v pokojové teplotě.
Maso udíme cca 8 hodin v teplotě 90-95 C° a pak ještě 2 hodiny na cca 100-110 C°
Poznámka od kuchařky
Takto udím již řadu let a všem moc chutná .