Suroviny
- mleté maso vepřové 200 g
- vejce 1 ks
- půl cibule střední velikosti
- máslo 1/2 lžičky
- sůl
- mletý bílý pepř
- paprika červená mletá 1/2 lžičky
- kmín mletý asi 1/4 lžičky
- muškátový ořech na špičku nože
- strouhanka 2 lžíce
- mouka hladká 1 lžíce
- cibulka jarní
- petrželka
Postup přípravy receptu
-
Cibuli si nakrájíme na jemno a zlehka restujeme do sklovita na pánvi s máslem. Pak dáme stranou a necháme vychladnout.
-
Mleté maso si dáme do misky, přidáme všechny ingredience i s restovanou cibulku a pečlivě zamícháme.
-
Vzniklá hmota by měla být měkká, lehce tvarovatelná a držící tvar. Hmotu necháme chvíli odstát, asi 5 min., pak ještě dochutíme dle potřeby a zkusíme zavařit jeden knedlíček do vroucího vývaru. Knedlíčky si formujeme v lehce navlhčených rukách. Uvařený je asi za minutu, po vyplavání na povrch polévky – samozřejmě záleží na velikosti knedlíčků (já dělám o průměru 1 cm).
-
Pakliže se nám knedlíček rozváří, přidáme trošku strouhanky nebo mouky, pokud se nám zdá být knedlíček po ochutnání hodně hutný, můžeme masu naředit troškou zchladlého vývaru.
Knedlíčky jsou po uvaření jemné a šťavnaté.
Poznámka od kuchařky
Tyhle knedlíčky dělám moc ráda, protože pokud zavářím přímo do vývaru, tak mi jej ještě svou chutí zhutňují a krásně s polévkou prolnou.
Pokud se budou knedlíčky dělat z míchaného mletého masa (hovězí-vepřové), tak se musí vařit o něco déle.
Vím, že už tu knedlíčky z mletého masa jsou, ale jsou jiné chuti. Ale kdyby snad tyto přece vadily, poprosím o smazání mého receptu.