
Suroviny
- Rajská omáčka:
- 150 g rajského protlaku
- 300 ml vody
- 1 cibule (najemno nakrájená)
- 1 stroužek česneku (utřený)
- 1 lžička cukru
- 1 bobkový list
- špetka sušené bazalky
- pepř
- sůl
- Gnocchi:
- 700 g brambor (oloupaných)
- 100 g hrubé mouky
- 25 g másla (změklého)
- 50 g parmazánu (nastrouhaného)
- 1 vejce
- špetka muškátového oříšku (nastrouhaného)
- rostlinný tuk (nebo máslo, na vymazání nádoby)
Postup přípravy receptu
-
Všechny přísady na omáčku dáme do kastrolu, ochutíme solí a pepřem a přivedeme k varu.
-
Snížíme teplotu, přikryjeme a dusíme asi 30 min.
-
Mezitím si ve slané vodě uvaříme oloupané brambory.
-
Scedíme je a prolisujeme do mísy.
-
Přidáme mouku s máslem, muškátový oříšek, sůl a pepř, vejce a 40 g nastrouhaného parmazánu a zpracujeme těsto.
-
Z těsta vyválíme váleček, který nakrájíme na asi 2,5 cm kousky, které vaříme v osolené, vroucí vodě asi 5 min. (než vyplavou).
-
Do tukem vymazané zapékací nádoby dáme vařené gnocchi, přelijeme trochou rajské omáčky a posypeme zbylým nastrouhaným parmazánem.
-
Gril rozehřejeme na nejvyšší stupeň a grilujeme asi 5 min než začne sýr bublat. Ihned podáváme. Zbylou rajskou omáčku podáváme v omáčníku zvlášť.
Poznámka od kuchařky
Zdroj: Bramborová kuchařka