
Suroviny
Je z toho cca 6 sklenic o objemu 350 ml
- 1 kg pomerančů
- (pokud možno chemicky neošetřených-jinak pořadně umytých)
- 1 citrón
- 1.8 kg cukru
Postup přípravy receptu
-
Do velkého hrnce (nejlépe 5 litrů či více) odměřte 2,25 litru vody. Rozpulte veškeré pomeranče a citrón a vymačkejte z nich šťávu. Zrníčka nevyhazovat! Nakrájejte poloviny pomerančů a citrón na půl a po té na tenké proužky a přidejte do vody.
-
Z vymačkaného džusu vyberte zrníčka a dejte do gázy. Veškerý džus a vše ostatní co se vymačkalo přidejte do vody k nakrájeným pomerančům – šťávu i dužinu co se vymačkala. Zrníčka obsahují pektin ale nejsou chutná na kousání, proto se dávají do gázy aby se jednoduše vydělala a nemusela se lovit.
-
Vše přiveďte k varu a vařte na slabém ohni po dobu dvou hodin (bez pokličky) – dokud to nebude krásně měkké – potřebuje to sem tam zamíchat a sem tam dolít vodu aby byla hladina zhruba stejná jako při začátku vaření.
-
Po vaření vytáhněte gázu se semínky, vyždímejte jej a odložte. Není už dále potřeba. Do takhle uvařené kůry a šťávy přidejte veškerý cukr. Dejte na vysoký plamen – musí to dosáhnout vysoké teploty na rozpuštění cukru a také na odpařeni přebytečné vody.
-
Po nějaké době to začne bublat skoro jako když děláte karamel – velké bílé bubliny. Po té co to dosáhne vysoké teploty tak nechte bublat po 20 minut a sem tam zamíchat.
-
Do ledničky si dejte malý talířek a po 20 minutách bublání na něj dejte kousek marmelády a uvidíte jakou má hustotu, když se zchladí. Podle toho se rozhodnete zda-li je to pro vás vyhovující či zda-li to chce ještě pár minut vařit. Tahle marmeláda není tuhá jako jelly, ale má konzistenci zhruba jako med.
-
Můžete to pak plnit do sklenic tak jak to je nebo jako já vydělat zhruba polovinu uvařené kůry ven a nakrájet na drobno a vrátit do hrnce, zamíchat a pak plnit sklenice.
-
Pro ty co budou krájet tak to pak musíte nechat zavařit v troubě na nízkou teplotu po dobu 5 minut či jak jste zvyklí. Ti co plní sklenice zrovna uvařenou marmeládou, tak stačí uzavřít víčko a otočit dnem nahoru a nechat vychladnout. Samo se to utěsní.
Poznámka od kuchařky
Nejlepší na tom je, že využijete úplně celé pomeranče a jediné co jde do koše jsou vyvařená zrníčka a marmeláda není hořká jako některé.