
Suroviny
4 porce
- balíček lasagní
- hladká mouka
- máslo
- mléko
- 2 cibule
- česnek
- niva
- hlávkové zelí (malá hlavička)
- balíček špenátu
- plátkový sýr
- pažitka
- vegeta
- sůl
- pepř
- sojová omáčka na dochucení
Postup přípravy receptu
-
Bešamel: necháme rozpustit máslo, přidáme mouku, promícháme.
-
Dolijeme mléko, promixujeme, aby tam nebyly hrudky z mouky, přidáme nakrájenou cibulku. Provaříme, přidáme nivu, necháme rozpustit nebo promixujeme. V takovém množství, aby byl bešamel hustý. Přidáme sůl a pepř.
-
Zelí, špenát: na másle osmahneme cibulku, přidáme česnek, špenát, pokrájené zelí. Ochutíme vegetou, sojovkou, pepřem, solí.
-
Do pekáče dáme první vrstvu bešamelu, na něj plátky lasagní, bešamel, zelí se špenátem, lasagně,…
-
Opakujeme, dokud uznáme za vhodné, poslední vrstva je bešamel se špenátem a zelím.
-
Zalijeme ještě mlékem a dáme do rozehřáté trouby na 180°C, necháme 45 minut péct, pak navrch přidáme plátkový sýr, trochu zalijeme mlékem a necháme asi 10 minut rozpéct, celé pak posypeme šnytlíkem.
Poznámka od kuchařky
Niva se nám osvědčila jako nejlepší sýr na bešamel. A plátky lasagní předem nevařím, pěkně se sami stihnout rozpéct!!