
Suroviny
- 3 velké brambory
- 1 středně velká máslová dýně (butternut squash)
- 3 strousky česneku
- rozmarýn
- tymián (sušený či čerstvý)
- 250 ml smetany
- sůl
- pepř
- máslo (na vymazání zapékací mísy)
Postup přípravy receptu
-
Předehřejte troubu na 180 stupňů. Lehce vymažte zapékací mísu máslem.
-
Brambory oloupejte a nakrájejte a tenké plátky cca 3-4 mm pokud se vám bude dařit. Dýni oloupejte (obyčejnou škrabkou na zeleninu), podélně rozřízněte a vydlabejte veškerá semínka. Nakrájejte na plátky stejně jako brambory.
-
Šlehačku dejte do malého kastrůlku, přidejte do ní utřený česnek a ohřejte. Nesmí vařit jen ohřát aby se rozložila chuť česneku.
-
Nakrájenými brambory zakryjeme spodek mísy, na ně dáme vrstvu dýně, lehce osolíme a opepříme a posypeme rozmarýnem a tymiánem a přelijeme trochou smetany s česnekem. Poklademe další vrstvou brambor, dýně a koření a přelijeme smetanou. Opakujeme dokud máme místo v míse či dokud máme brambory a dýni. Poslední vrstva by měla být dýně s kořením a na ni vylijeme zbytek smetany s česnekem.
-
Zakryjeme alobalem, přitlačíme aby se smetana dostala všude a řádně utěsníme po okrajích a zatížíme, (já používám brambory, ale pokud máte malá závažíčka tak to je ještě lepší – ne kameny protože mohou explodovat).
-
Pečeme v troubě cca 45 min. Po 45 min vyzkoušejte špičkou nože zda jsou brambory krásně měkké, pokud ano sundejte alobal a nechte péct dalších 10-15 min.
Doba pečení závisí na tloušťce brambor.
Poznámka od kuchařky
Dýně se zajímavým označením – má opravdu máslovou chuť s lehkou příchutí oříšků. Mladé plody jsou ideální pro přímý konzum. Starší plody se hodí k zavařování a výrobě kompotů. Plod má velmi malé množství semen, což zjednodušuje zpracování. Druhové odznačení Liscia.