Kvásková variace na šumavský bochník

75
- reklama -

Suroviny

200 g žitného kvásku (www.kvaskovychleb.cz)
250 ml vody
1 střední vařený rozmačkaný brambor
75 g pšeničné celozrnné mouky
75 g žitné chlebové mouky
350 g pšeničné chlebové mouky
2 lžíce oleje
2 lžíce kmínu
3 lžičky soli
4 až 6 g kvasnic (podle kvality kvásku)

Postup přípravy receptu

  1. Do pekárny vložíme nejprve tekuté (včetně kvásku) a potom sypké ingredience.

  2. Kvasnice nakonec do důlku v mouce tak, aby nepřišly do kontaktu se solí.

    Pečeme na celozrnný program.

Poznámka od kuchařky

Díky kombinaci kvásku a kvasnic kyne dobře i bez cukru.

Chléb je nadýchaný, měkoučký a pružný.

Nemáme-li k dispozici žitný kvásek, lze jej nahradit polovinou množství vody a polovinou celozrnné žitné či jiné mouky, kvasnic pak cca 12 až 15 g (žitná mouka kyne hůře než pšeničná).