
- reklama -
Suroviny
- 200 g žitného kvásku (www.kvaskovychleb.cz)
- 250 ml vody
- 1 střední vařený rozmačkaný brambor
- 75 g pšeničné celozrnné mouky
- 75 g žitné chlebové mouky
- 350 g pšeničné chlebové mouky
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce kmínu
- 3 lžičky soli
- 4 až 6 g kvasnic (podle kvality kvásku)
Postup přípravy receptu
-
Do pekárny vložíme nejprve tekuté (včetně kvásku) a potom sypké ingredience.
-
Kvasnice nakonec do důlku v mouce tak, aby nepřišly do kontaktu se solí.
Pečeme na celozrnný program.
Poznámka od kuchařky
Díky kombinaci kvásku a kvasnic kyne dobře i bez cukru.
Chléb je nadýchaný, měkoučký a pružný.
Nemáme-li k dispozici žitný kvásek, lze jej nahradit polovinou množství vody a polovinou celozrnné žitné či jiné mouky, kvasnic pak cca 12 až 15 g (žitná mouka kyne hůře než pšeničná).
Kuchařka: Marie Klara