Suroviny
35-40 dle velikosti
- Těsto:
- 500 g mouky
- 2 vejce
- 5 dkg kvasnic
- 2 dl oleje
- 250 ml mléka
- 5 dkg cukru
- špetka soli
- Náplň :
- 2 kostky tvarohu
- 1 vanilkový cukr
- 1 vejce
- cukr dle chuti
- muškátový oříšek, rozinky
- Na potření před pečením:
- 1 rozšlehané vejce mírně naředěné vodou (udělá pak lesklou nahnědlou barvu při pečení).
- Na drobenku:
- 3-4 lžíce hrubé mouky
- 2 lžíce moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- kousek rozpuštěného másla na spojení drobenky
Postup přípravy receptu
-
Připravíme kvásek z kvasnic, 2 lžic vlažného mléka a půl lžičky cukru. Dobře rozmícháme a necháme ,,vyběhnout“ na teplém místě.
Všechny suroviny na těsto dáme do mísy, přidáme vykynutý kvásek, dobře promícháme a propracujeme hladké vláčné těsto. Že je dobře propracované a husté poznáme podle toho, když se při míchání hezky odlepuje od stěn mísy a od vařečky.Pokud připravujeme těsto v domácí pekárně, dáváme nejdřív tekuté ingredience (mléko, olej, vejce) a nahoru sypké (mouku, cukr, sůl). Kvásek můžeme přidat jako poslední a hned spustíme program míchání.
-
V době kynutí máme čas na přípravu náplně. Smícháme tvaroh, oba cukry, vejce a dobře promícháme.
Můžeme dochutit strouhaným muškátovým oříškem a rozinkami (já nedávám, mým jedlíkům to kazí chuť).
Připravíme si drobenku smícháním všech surovin.
Potom si nachystáme plechy, na které dáme pečící papír. -
Z vykynutého těsta lžící ukrajujeme kousky, mírně je roztáhneme do tvaru placiček a lžičkou na ně dáváme náplň.
Okraje zavřeme k sobě a poslepujeme. Klademe na plech s pečicím papírem slepenou stranou dolů. Musíme počítat s tím, že při pečení koláčky hezky nabudou – je třeba nechat trochu místa mezi jednotlivými kusy, aby se při pečení neslepily.
Potřeme koláče rozšlehaným vejcem a posypeme drobenkou.
Pečeme v předehřáté troubě na 170-180 stupňů asi 15-20 minut. -
Tip:
Koláčky můžeme vylepšit tím, že nahoru před pečením dáme trošku marmelády nebo povidel, potřeme naředěným rozšlehaným vejcem a potom teprve posypeme drobenkou.
Poznámka od kuchařky
Místo tvarohové náplně můžeme použít jakoukoliv marmeládu.