
Suroviny
3 ks oprůměru 240 mm
- 500 ml (1/2 litru) mléka
- 1 vejce
- cca 9-10 lžic polohrubé mouky
- sůl
- olej na smažení
- pořádný pugét květů kosmatice
Postup přípravy receptu
-
Běžným způsobem uděláme amoletové (palačinkové)těsto, ale slané.
-
Pečlivě smícháme mouku v mléce s rozvedlaným vejcem a osolíme.
-
Nyní se u nás dělají palačinky dvojím způsobem.
Starší způsob – Květ kosmatic se sváže za stonky cca po 5ks a máčí se v těstě. Ihned se dá na rozpálený amoletník s olejem. Když už je téměř z jedné strany osmažený (růžový), ustřihají se přečnívající stonečky kocmatic a běžně se palačinka obrátí a osmaží se i z druhé strany. -
Novější a nyní více používaný způsob. – Květy kosmatic se ustřihají, aby na kvítkách nebyly dlouhé stonky(max.5mm) a co kdo rád se vmíchají do palačinkového těsta. Pak se smaží jako každá jiná palačinka, akorát, že palačinky jsou silnější.
PODÁVÁNÍ.- U nás se jí s čalamádou, kečupem, okurkami, červenou řepou,a pod.
Poznámka od kuchařky
Tyto palačinky jak tato větší, nebo dělané menší jako na lívance se hodí i jako příloha k různým jídlům. Sami jistě uvážíte.









