Tvarohová štola od babičky

70
- reklama -

Suroviny
podle velikosti krájení

– 1 vanička tvarohu
– 200 g hery
– 180 g moučkového cukru
– 1 vanilkový cukr
– 2 vejce
– 2-3 lžíce oleje
– cca 400 g polohrubé mouky
– 1 prášek do pečiva
– citronová šťáva
– citronová kůra z citrónu
– 1 lžíce rumu
– 2 hrsti pokrájené vlašské ořechy
– 1 hrst pokrájené mandle
– 2 hrsti strouhaný kokos
– rozinky
– kandované ovoce (nemusí být)
– rozehřátý tuk na potření

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si namočíme rozinky do horké vody – nejlépe s trochou rumu.

  2. Nasekáme si ořechy (je možno ořechy kombinovat a měnit jejich množství podle toho, co máme rádi).

  3. Na vál si dáme mouku s práškem do pečiva, heru pokrájenou na menší kusy, cukry, vejce, tvaroh, olej, citrónovou kůru a šťávu (stačí trochu), rum, ořechy, kokos, rozinky, kandované ovoce a vše smícháme. Pokud je směs moc řídká – přidáme mouku a vytvarujeme z těsta šišku – štolu.

  4. Dáme jí na vymazaný plech a potřeme ji rozehřátým tukem.

  5. Pečeme zvolna asi na 150°C, kontrolujeme.

  6. Upečenou necháme vychladnout a konzumujeme ji až druhý den. Zabalená štola vydrží až dva měsíce!

Poznámka od kuchařky

Tvaroh štolu zjemní a zvlhčí. Můj děda jí má moc rád:)