Suroviny
- Těsto:
- 100 g másla
- 150 g moučkového cukru
- 4 vejce
- 270 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 60 ml smetany
- špetka soli
- Náplň:
- 1 hrnek už pomletého máku
- 2 lžíce medu
- trošku mléka
- trošku muškátového oříšku
- máslo nebo olej na vytření formy
- strouhanka na vysypání
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si připravíme náplň:
Umletý mák v kastrolu s troškou mléka, medem a muškátovým oříškem mírně povaříme – míchat, ať se nepřipálí. Necháme vychladit. -
Je čas namíchat těsto:
Žloutky utřeme s cukrem, přidáme máslo a třeme dále do pěny, potom přimícháme tekutou smetanu. Bílky ušleháme se špetkou soli (s trochou soli je krásně tuhý), lehce zamícháme do směsi a nakonec mouku s práškem do pečiva (nejlépe přes síto). -
Závěrečné práce:
Formu vytřeme olejem, nebo máslem a vysypeme strouhankou. Vlijeme rovnoměrně polovinu těsta, po lžičkách dáme nepravidelně doprostřed formy makovou náplň, aby nebyla u stěn formy a navrstvíme druhou polovinu těsta. -
Pečeme na 170°C (horkovzduch 150°C) cca 50 minut, poté zkusíme špejlí, jestli je suchá, máme upečeno.
-
!!! Po vyndání z trouby nechat bábovku ještě asi 15 minut ve formě vychládnout (to platí u všech bábovek…), potom teprve vyklopíme.
Poznámka od kuchařky
Zdroj: internet
Původní recept jsem oživila troškou najemno nakrájeného kandovaného ovoce