Chalupářská bábovka-plněná

212
- reklama -

Suroviny

Těsto:
100 g másla
150 g moučkového cukru
4 vejce
270 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
60 ml smetany
špetka soli
Náplň:
1 hrnek už pomletého máku
2 lžíce medu
trošku mléka
trošku muškátového oříšku
máslo nebo olej na vytření formy
strouhanka na vysypání

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si připravíme náplň:
    Umletý mák v kastrolu s troškou mléka, medem a muškátovým oříškem mírně povaříme – míchat, ať se nepřipálí. Necháme vychladit.


    Zobrazit celý recept

  2. Je čas namíchat těsto:
    Žloutky utřeme s cukrem, přidáme máslo a třeme dále do pěny, potom přimícháme tekutou smetanu. Bílky ušleháme se špetkou soli (s trochou soli je krásně tuhý), lehce zamícháme do směsi a nakonec mouku s práškem do pečiva (nejlépe přes síto).

  3. Závěrečné práce:
    Formu vytřeme olejem, nebo máslem a vysypeme strouhankou. Vlijeme rovnoměrně polovinu těsta, po lžičkách dáme nepravidelně doprostřed formy makovou náplň, aby nebyla u stěn formy a navrstvíme druhou polovinu těsta.

  4. Pečeme na 170°C (horkovzduch 150°C) cca 50 minut, poté zkusíme špejlí, jestli je suchá, máme upečeno.

  5. !!! Po vyndání z trouby nechat bábovku ještě asi 15 minut ve formě vychládnout (to platí u všech bábovek…), potom teprve vyklopíme.

Poznámka od kuchařky

Zdroj: internet

Původní recept jsem oživila troškou najemno nakrájeného kandovaného ovoce