
Suroviny
40 porcí
- 210 g hladké mouky
- 150 g mletých vlašských ořechů nebo lískových oříšků
- 75 g moučkového cukru
- 100 g másla nebo tuku
- 2 žloutky
- čokoládová poleva nebo čokoláda
- hrst mletých ořechů či oříšků na ozdobu
Postup přípravy receptu
-
Prosátou mouku v míse smícháme s nastrouhanými ořechy nebo oříšky. Přidáme změklý tuk, cukr a žloutky, těsto vypracujeme.
-
Podle času můžeme dát odpočinout do chladu, ale je možné hned udělat váleček, nakrájet stejně velké dílky a vytvořit rohlíčky.
-
Přendat na plech (obvykle ho nevymazávám), předehřát troubu na 200°C a upéci, zhruba 10-15 minut u elektrické trouby.
-
Rohlíčky jsou světlé a po upečení velmi křehké. Po vychladnutí máčíme konce v čokoládě a oříšcích.
Poznámka od kuchařky
Recept jsem našla ve Vánočním pečivu na poslední chvíli (autor Jarmila Mandžuková)a také v Levných receptech – vánoční vydání – už více jak před deseti lety a trochu jsem si ho upravila. Je to nejoblíbenější pečené cukroví mého manžela, který je výrazně „masový“ typ. Foto dodám před vánoci, ale pokud by někdo zkusil, foto uvítám.









