Domácí vepřová šunka

85
- reklama -

Suroviny

1 kg vepřového masa (kuřecí, krůtí, králičí, atd.)
2 lžičky rychlosoli pragandy
cca 1dl vody

Postup přípravy receptu

  1. Připravíme si cca 1 kg masa (vepřové, kuřecí, krůtí, králičí, atd.), formu na šunku (šunkovar), 2 lžičky pragandy (rychlosůl) a cca 1dl vody.

  2. Maso nakrájíme na kostičky, dáme do robotu na hnětení (zapneme), pomaličku přisypeme pragandu a postupně přilíváme vodu (maso nesmí ve vodě plavat – až se vpije do masa, přilijeme další drobek).

  3. Připravíme si formu do které jsme si mezitím vložili igelit. sáček a až se kolem kousků masa vytvoří takové „blátíčko“, naplníme formu onou „hmotou“, kterou po uzavření dáme cca na 24 hodin do ledničky.

  4. Druhý den formu vaříme postupným zvyšováním teploty na 75°C. Od této doby vaříme zhruba 90 minut, kde by se teplota měla pohybovat v rozmezí zhruba od 75C do 80°C.

  5. Po uvaření formu vložíme do studené vody a šunku tím jakoby šokem zchladíme.

  6. Šunku z formy vyjmeme a dáme pořádně vychladit.

  7. Po úplném vychladnutí krájíme a podáváme.

Poznámka od kuchařky

Šunku lze vařit i v pomalém hrnci. Do syrové směsi lze přidat koření dle chuti, i pepř celý…Záleží na chuťi každého z Vás :-)Maso dávám do domácí pekárny jen na míchání, během kterého přidávám sůl a vodu. Když je nádoba na šunku plná, tak je dobré s ní trošku zabouchat o zem, aby si maso sedlo a šunka se netrhala.