
- reklama -
Suroviny
4 porce
- 1 plátek listového těsta (asi 170 g)
- 150 g sterilovaného chřestu (váha pevné složky)
- 1/2 kelímku pomazánkového másla bez příchuti
- 100 g tyrolského špeku (nebo anglické slaniny)
- 1 vejce
- 6 lžic smetany ke šlehání
- 20 g balkánského sýra
- sůl
- pepř
Postup přípravy receptu
-
Listové těsto vyválíme na velikost plechu.
-
Přeneseme ho na plech a potřeme pomazánkovým máslem tak, že asi 2 cm okraje necháme čisté.
-
Poklademe chřestem a posypeme drobnými kostičkami špeku nebo slaniny, lehce osolíme a opepříme.
-
Přikryjeme alobalem tak, aby okraje zůstaly odkryté a vložíme do trouby, rozehřáté na 230°C.
-
Pečeme, dokud se okraje nezačnou zbarvovat dorůžova – asi 10 minut.
-
Mezitím rozšleháme vejce se šlehačkou, rozdrolíme k tomu balkánský sýr, prošleháme a pokud chceme, přidáme špetku granulovaného česneku.
-
Po deseti minutách pečení alobal odstraníme, koláč cikcak polijeme vaječnou směsí a ještě 10 minut dopečeme.
-
Chutná teplý i studený.
Kuchařka: Eliza