![Mleté s kapustou a mrkví (dietní úprava-viz POZN.)_5ffb9ca35b785.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/mlete-s-kapustou-a-mrkvi-dietni-uprava-viz-pozn_5ffb9ca349f19.jpeg)
Suroviny
- 500 g mletého masa (mix)
- 200 g čerstvé kapusty
- 2 mrkve
- 2 jarní cibulky i s natí – drobně nakrájené
- 3 stroužky česneku (2 prolisované, 1 nasekaný na plátky)
- 1 vejce
- černý pepř
- oregano
- 1 kávová lžička koření do mletého masa
- trochu najemno nakrájené pažitky
- sůl dle chuti
- mouka nebo jíška na zahuštění (není nezbytné)
- tuk do kastrolku
- vývar ze zeleniny
- sůl
- špetka muškátového oříšku
Postup přípravy receptu
-
Mleté maso v míse smícháme s 1 nadrobno nakrájenou cibulkou, prolisovaným česnekem, přidáme ostatní koření a vejce. Pečlivě promícháme, případně dochutíme ještě solí a necháme odležet. Mezitím si uvaříme očištěnou mrkev a kapustu do měkka v osolené vodě se špetičkou muškátového oříšku, vyndáme z vývaru, necháme vychladnout, vývar uchováme.
-
V kastrole rozpálíme tuk, orestujeme cibulku s nasekaným česnekem. Vložíme maso, které zprudka opečeme, ale současně neustále mícháme, aby se maso nespojilo a zůstalo oddělené na kousky.
-
Podlijeme zeleninovým vývarem jen tak, aby maso nebylo úplně potopené a dusíme do měkka asi 20 min. Pokud je maso v případě diety ještě nerozkousatelné, rozmixujeme nebo rozsekáme na jemnější kousky.
-
Uvařenou zeleninu buď propasírujeme nebo rozsekáme na malinké kousky a vmícháme do masa. Dle potřeby můžeme zahustit, není to ale nezbytně nutné, dochutíme dle své chuti, vypneme sporák a necháme dojít asi 10 minut. Příloha – šťouchané brambory (na přání), jinak lze pohanka, jáhly, cizrna
Poznámka od kuchařky
Úprava pro ty, kteří z jakéhokoli důvodu nemohou kousat velké kusy a namáhat žvýkací svaly(úraz obličeje, čelisti, problémy se zuby atd)
Diety nejsou jen pro ty co hubnou. Dieta je slovo které znamená úpravu stravy tak, aby bylo dosaženo určitého cíle.