Suroviny
- 4 žloutky
- 140 g cukru moučka
- 4 kapky citronové šťávy
- máslo na vymazání formiček
Postup přípravy receptu
-
Žloutky, cukr a citron šleháme na nejvyšší obrátky asi 5 min., dokud se nespojí v jemný, téměř bílý krém.
-
Máslo si rozpustíme a mašlovačkou vytřeme formičky, já jsem použila malé košíčky, lze i pracny apod.
-
Žloutkový krém lžičkou dáme do formiček, vždy max. 1/3 formičky, poměrně dost vyběhnou a dáme do trouby předehřáté na 140°C (horkovzduch asi ještě méně). Troubu neotvíráme min. 1/2 hodiny, jakmile bude krém růžovět, zkusíme 1 formičku vyklopit a rozlomit, zda není ještě uprostřed kolem dutiny krém syrový.
-
Nakonec zdobíme podle vlastní chuti, krémem a šlehačkou či jen šlehačkou, já jsem dětem pro radost ještě vymodelovala z marcipánové hmoty 2 labutí hlavy 🙂
Teď jak na to koukám s odstupem, jsou to spíš husy 😀
Poznámka od kuchařky
Dělala jsem z poloviční dávky a vyšlo mi 22 malých košíčků, záleží na velikosti formiček.