Suroviny
2 porce
- Lasagne
- 400 g lesních hub
- 100 g pravé slaniny (oravská, gazdovská)
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 500 g rajčatového pyré
- sůl
- pepř
- a dle chuti chilli (manžel má rád ostré)
- hrst sekané bazalky
- 100 g tvrdého sýra (já měla napůl nivu a eidam)
Postup přípravy receptu
-
Slaninu nakrájenou na kostičky necháme roztopit v hlubší pánvi. Přidáme nadrobno nakrájenou cibulku, orestujeme a přidáme česnek na plátky. Přidáme na menší kousky nakrájené houby a restujeme 8-10 min. Zalijeme rajčatovým pyré, promícháme, osolíme, opepříme a přidáme dle chuti čili (není nutné). Přiklopíme poklicí a dusíme 8-10 min. Odstavíme, přidáme nasekanou bazalku, promícháme a už nevaříme.
-
Do zapékací misky na lasagne dáme na dno vrstvu omáčky, na to plátek lasagní, na to omáčku – poslední vrstva musí být omáčka. Povrch posypeme strouhaným sýrem. Misku přikryjeme alobalem, aby se lasagne lépe „uvařili“.
-
Dáme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme 30 min. Pak sundáme alobal a zapékáme ještě 10 min. Podáváme s čerstvou zeleninou nebo zeleninovým salátem. Dobrou chuť.
Poznámka od kuchařky
Lasagne nepředvářím, nám to chutná takhle a ještě se mi nestalo, že by byly tvrdé.