Pie ala „Ham and Eggs“

33
- reklama -

Suroviny
6-8 porcí

1 listové těsto
200 g zakysané smetany
150 g šunky nebo moravského masa či šunkového salámu…
2 jarní cibulky nebo mladý pórek
150 g eidamu
6-7 vajíček
bylinková sůl nebo sušené bylinky
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Těsto rozdělíme na 2 díly, jeden o trošičku větší. Z většího dílu vyválíme kruhový plát větší než je dortová forma (zde použit průměr 24 cm), dno formy vyložíme pečicím papírem a vložíme plát listového těsta, okraje vytáhneme asi 5 cm vysoko.


    Zobrazit celý recept

  2. Těsto propícháme vidličkou, poklademe šunkou a zalijeme směsí ze zakysané smetany, 1 vajíčka, nadrobno nakrájené 1 cibulky (nebo 1/2 pórku), bylinek (dala jsem špetku oregana, špetku tymiánu, špetku rozmarýnu) a soli.

  3. Na směs vyklepneme zbývající vajíčka, zasypeme nadrobno nakrájenou cibulkou či zbytkem pórku, částí strouhaného sýra a poklademe opět šunkou.

  4. Druhou část těsta vyválíme do velikosti formy, propícháme vidličkou a přeneseme do formy. Okraje spojíme, potřeme vajíčkem a posypeme zbytkem strouhaného sýra.

  5. Pečeme ve vyhřáté troubě 200°C po dobu 30 minut. Po vyjmutí necháme částečně zchladnout, horké by se po uvolnění formy mohlo zbortit.

Poznámka od kuchařky

Vajíčko by mělo být uvnitř „na hniličko“, což mně se napoprvé nepovedlo, bála jsem se, aby nebylo úplně natvrdo a vyndala jsem moc brzo (už po 25min.). Zjistila jsem to samozřejmě až po rozkrojení a rodina odmítala na tu vonící baštu čekat, takže jsme měli vajíčko spíše naměkko, ale i tak jsme si moc pochutnali.

Doporučuji si z vajíčka do smetanové směsi odebrat trošku stranou, ať nemusíme používat další vajíčko, které se nespotřebuje, je jen na potření „pokličky“.

Recept jsem dnes dostala emailem a neodolala jsem. Dobře jsem udělala, mami díky, posílej další 🙂