Suroviny
- 200 ml vody
- 200 ml podmáslí
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce bramborového škrobu
- 100 g špaldové mouky
- 100 g žitné chlebové mouky
- 250 g hladké mouky
- 50 g polohrubé mouky
- 2 lžičky soli
- 2 lžičky cukru
- 2 lžičky kmínu
- 1/2 lžičky chlebového koření
- 1 lžička sušeného droždí nebo 22 g čerstvého droždí
- 3 lžičky sušeného kvásku
- Nastavení pekárny:
- program Základní
- stupeň propečení kůrky Střední
- velikost Střední
Postup přípravy receptu
-
Vše vložíme do pekárny postupně v tom pořadí,jak je uvedeno. Nastavíme program ‚těsto‘ a po chvíli koukneme, jestli není třeba dosypat mouku nebo přidat vodu. To záleží na druhu mouky.
-
Když pekárna dá vědět, že je hotovo, tak záleží na našem rozhodnutí, zda chceme pokračovat v pečení přímo v pekárně, nebo těsto vyndáme, ještě trochu prohněteme a dáme vykynout přímo na plech (pečicí papír nebo silikonová podložka). Já nechávám přikryté utěrkou na teplejším místě.
-
Mezitím rozpálím troubu na 200°C a když je dostatečně nakynuto, potřu povrch bílkem a dám péct.
-
Po cca 12-15 minutách troubu stáhnu na 170°C a dopékám pomaleji. Ještě jednou potírám bílkem, ale není to nutné. Že je upečeno,poznám poklepáním na kůrku, musí znít dutě.
Poznámka od kuchařky
Tento recept bohužel není můj,ale našla jsem jej na internetu na stránkách www.domacipekarny.dama.cz a recept je od Světlušky78.Já jej peču už dost dlouho a zatím jsem nenašla lepší…