Výtečný rýžový salát podle babičky

115
- reklama -

Suroviny
4 porce

2 hrnky vařené rýže
1 cibule (lepší je půl svazku jarní cibulky nebo pórek)
2-3 sladkokyselé okurky
200 g šunky (a ještě lepší je měkká klobása čabajkového typu)
několik překrájených sušených rajčat v oleji (lze vynechat)
1-2 barevné papriky
3 rajčata nebo hrst cherry rajčátek
100 g sýra Eidam
100 g sýru Niva
sůl a pepř
100 g majonézy nebo 3 polévkové lžíce bílého jogurtu
pokud máme, tak pár listů salátu, nejlépe ledového

Postup přípravy receptu

  1. Rýži uvaříme podle zvyklostí a necháme vychladnout (můžeme použít i zbylou rýži od oběda). Ostatní ingredience pokrájíme podle chuti na větší či menší kostičky.


    Zobrazit celý recept

  2. Promícháme s rýží, osolíme, opepříme a přidáme majonézu nebo jogurt, případně jogurt a majonézu smícháme napůl. Majonézy či jogurtu opravdu nedáváme mnoho, spíše s touto „zálivkou“ šetříme, salát je tak chutnější. Hodilo by se přidat i nějaký listový salát, třeba ledový, natrhaný na malé kousky, výsledek bude příjemně odlehčený (ale momentálně jsem neměla).

  3. Navíc můžeme přidat (hlavně pro větší jedlíky) 1-2 kuřecí prsíčka (nejlépe z grilovaného nebo pečeného kuřete, nebo syrová prsíčka osolíme, okořeníme a opečeme na pánvi) nebo přidáme vařená vajíčka.

Poznámka od kuchařky

Rýžových salátů jsem tu sice napočítala 22, ale žádný není stejný, nebo alespoň podobný, tak si dovoluji přidat. Přesto, že je v salátu hodně zeleniny a je pro své celkem jednoduché suroviny velice jedlý, tak ale i zasytí. Je vhodný jako večeře a pro někoho možná i jako oběd. Přeji dobrou chuť!