„Francouzský“ kuřecí pekáček

44
- reklama -

Suroviny
5-6 porcí

500 g kuřecích prsou
/měla jsem stehenní řízky/
200 g strouhaného sýru
4 PL zakysané smetany 16%
2 PL majonézy
1-2 cibule, dle velikosti
máslo nebo olej
4 stroužky česneku
sůl, bílý pepř
čerstvé bylinky dle libosti, vaše oblíbené
brambory

Postup přípravy receptu

  1. Kuřecí maso nakrájíme na slabší plátky a polovinu množství urovnáme na dno vymaštěného pekáčku po celé jeho ploše. Mírně osolíme a posypeme bílým pepřem.
    V misce rozmícháme zakysanou smetanu, majonézu, drobně nasekaný česnek, nakrájené bylinky a polovinu jemně nastrouhaného sýru. Trošku osolíme, opepříme.


    Zobrazit celý recept

  2. Na rozprostřené maso rozetřeme polovinu směsi a poklademe na ni plátky nakrájené cibule. těsně vedle sebe. Pak dáme opět kuřecí maso a potřeme zbytkem sýrové hmoty. Na ni opět přijdou plátky cibule. Vše zasypeme zbytkem strouhaného sýru a dáme péci do vyhřáté trouby na 180 stupňů, cca 40 minut.

  3. Příloha: nové brambory nebo bramborová kaše

Poznámka od kuchařky

Zdroj: fb, kde v původním receptu nejsou zelené bylinky, ale protože mám na zahradě pěkné, tak jsem je tam dala. Koriandr, majoránku, petrželku a pár lístečků tymiánu, mohla by být i bazalka, tu zatím nemám.

Podle původního receptu je tam pouze pepř, mletá paprika a z bylinek čerstvý kopr. Příště bych tam přidala trochu chilli omáčky, ale bylo to jídlo i pro děti, tak jsem byla opatrná, aby je nepálila pusa, ale česnekem nešetřím, toho není nikdy dost 🙂

Druhou polovinu sýru jsem dala až po upečení, jen aby se na horkém podkladu rozpustil. Máme to tak raději, když se dává hned na začátku, zdá se mi vysušený. Pekla jsem zakryté, až po odkrytí jsem posypala sýrem a vložila do již vypnuté trouby.

Maso je křehké, šťavnaté a příjemně voní po bylinkách.

Pokud vyzkoušíte, věřím, že vám také bude chutnat 🙂

Na aranžování pokrmu nebylo mnoho času, může za to nedočkavý vnuk 🙂