Vařené hovězí s modrým sýrem a cumberlandskou omáčkou

54
- reklama -

Suroviny
4 porce

500 g hovězího masa (zadní, oříšek) vcelku
200 g výrazného sýru s modrou plísní (gorgonzola, rokfor, modřenín)
nové koření
cibule
bobkový list
sůl
máslo
na omáčku:
1 velký pomeranč
1 citrón
4 lžíce vody
4 lžíce portského vína
2 lžíce rybízového džemu
2 lžíce kompotovaných brusinek
1 lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru
1 lžička hořčicového prášku (nebo roztlučených hořčičných semínek)
špetka pepře
větší špetka soli
pár kapek octa
pár kapek worchesteru

Postup přípravy receptu

  1. V kastrole rozehřejeme máslo a maso na něm ze všech stran dohněda opečeme.


    Zobrazit celý recept

  2. Zalijeme vroucí vodou tak, aby bylo potopené, přidáme sůl (dávám i masox), bobkový list, napůl rozkrojenou cibuli i se slupkou a nové koření.

  3. Vaříme doměkka.

  4. Mezitím připravíme cumberlandskou omáčku. Z pomeranče a citrónu ostrouháme kůru, dáme do čtyř lžic vody, uvedeme k varu a zvolna vaříme 5 minut. Potom přidáme ostatní suroviny, přidáme teplotu a zprudka odpařujeme dalších 5 minut.

  5. Omáčka krásně zhoustne.

  6. Ještě teplou ji přecedíme (prolisujeme) a necháme vychladnout.
    Uvařené maso nakrájíme na silnější plátky.

  7. V pánvi rozehřejeme lžíci másla, přidáme maso, které poklademe plátky sýra a podlijeme asi 100 ml vývaru.

  8. Přikryjeme pokličkou a necháme sýr trochu roztavit.

  9. Podáváme horké s vychladlou omáčkou a např. vařenými bramborami.

Poznámka od kuchařky

Tato omáčka se hodí především ke zvěřině, ale i k hovězímu masu je znamenitá.