Kynutá bublanina podle mé maminky

319
- reklama -

Suroviny
12 kousků

300 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
80 g másla
250 ml méka
1/2 kvasnic
špetka soli
3 žloutky
třešně (jahody, meruňky atd. )
Žmolenka:
3 lžíce polohrubé mouky
2 lžíce moučkového cukru
1 vanilkový cukr
1 lžíce másla
mletá skořice
2 lžíce moučkového cukru
1 vanilkový cukr na posypání

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy nasypeme mouku, uprostřed uděláme důlek, nadrobíme do něj kvasnice s cukru odebereme 1 lžíci a droždí posypeme. Ohřejeme mléko, aby bylo vlahé a asi 50 ml nalijeme na kvasnice s cukrem a necháme vzejít kvásek. Sůl dáme do mouky na kraj mísy, přidáme rozehřáté, prochladlé máslo, žloutky, mléko, vanilkový cukr. Nejdříve vše zamícháme metlou nepuštěného mixeru a pak rozšleháme hladké těstíčko. Vymažeme formu tukem a vysypeme polohrubou moukou a těsto do ní nalijeme a rovnoměrně rozetřeme. Na formě uděláme značku, protože musíme nechat těsto kynout, až bude jednou tak vysoké.


    Zobrazit celý recept

  2. Třešně omyjeme, Dáme na papírovou utěrku oschnout. Uděláme žmolenku tak, že dáme do mísy mouku, cukry, skořici, máslo a ručně promneme. Cukry na posypání smícháme.

  3. Až těsto vykyne, poklademe ho třešněmi, posypeme žmolenkou a dáme péci do předem vyhřáté trouby na 170°C na 35-40 minut do středu trouby, do zlatova. Necháme vychladnout, pocukrujeme a můžeme nakrájet.