
Suroviny
cca. 25 závitků
- Závitky:
- mleté maso 500 g
- čínské černé houby – hrnek
- cibule 1
- mrkev 1
- kedluben 1/4
- jarní cibulka
- ústřicová omáčka 2 – 4 lžíce (je místo soli)
- pepř
- vejce 1
- skleněné nudle 80-100 g
- rýžový papír
- Zálivka:
- voda
- ústřicová omáčka 1-2 lžíce – (je místo soli)
- šťáva z citronu
- cukr cca 2 lžíce
- česnek 2 stroužky
- (zelenina)
- kedluben nebo okurka
- mrkev
Postup přípravy receptu
-
Závitky: černé sušené houby namočíme do vody. Skleněné nudle připravíme dle návodu.
-
Do mletého masa dáme nakrájenou cibuli a jarní cibulku, najemnou nastrouhanou mrkev a najemno nastrouhaný kedluben.
-
Přidáme ústřicovou omáčku (slouží i místo soli), pepř, vejce a promícháme. Pak přidáme pokrájené černé houby, přidáme skleněné nudle a zamícháme.
-
Mezitím namočíme utěrky a dáme je na kuchyňskou linku.
-
Do mísy dáme vlažnou vodu a na 1 sekundu do ní vložíme rýžový papír, který hned vyndáme a položíme na navlhčené utěrky. Necháme ho chvíli změknout a poté na něj dáme masovou směs a zabalíme.
-
Připravené rolky smažíme nejlépe na pánvi v rozpáleném oleji (rolky položíme a v oleji přetočíme ve směru zabalení, aby se papír osmažil nerozbalený a držel tvar).
-
Poté necháme okapat přebytečný olej.
-
Zálivka: vezmeme vodu (cca 250ml), přidáme ústřicovou omáčku, cukr a na plátky nakrájený česnek a necháme česnek louhovat (Mezitím můžeme udělat závitky).
-
Poté česnek vyndáme, přihodíme na plátky nakrájenou okurku nebo kedluben a můžeme podávat. Kdo má rád slanější, přidá více ústřicové omáčky, kdo rád sladší, může přidat více cukru,…
Poznámka od kuchařky
Jako příloha se dává jasmínová rýže, Závitky dělám z ingrediencí přímo z Vietnamu. Mají jinou chuť a konzistenci, než výrobky ze supermarketů.