Suroviny
- Korpus:
- 15 dkg cukru písek
- 5 vajec
- 5 lžic oleje
- 12 dkg hladké mouky
- 3 dkg kakaa
- krém:
- 12,5dkg másla
- 10 dkg pomazánkového másla
- 12,5 dkg měkkého tvarohu
- cukr moučka podle chuti
- 1/2 pudinku Olé Dr.Oetker – bez šlehání
- Poleva:
- 25 dkg ztuženého tuku
- 10 dkg čokolády na vaření
- 5 lžic kakaa
- kompotované jahody
- marmeláda
- falešná marcipánová hmota
- potravinářské barvy
Postup přípravy receptu
-
Na korpus ušleháme bílky s cukrem do pevného sněhu, postupně všleháme střídavě žloutky a olej, vmícháme lehce mouku smíchanou s kakaem.
-
Těsto nalijeme do 25cm formy vyložené na dně pečicím papírem a v předehřáté troubě pečeme cca 40-50min na 150°C.
-
Upečený korpus (zkouška suchou špejlí) necháme vychladnout.
-
Na krém vyšleháme změklé máslo s cukrem, všleháme tvaroh, pomazánkové máslo a pudinkový prášek.
-
Vychladlý korus prořízneme, namažeme marmeládou, krémem (trochu si necháme stranou), poklademe jahodami a přiklopíme vrchním dílem. Zbytkem krému potřeme boky dortu, aby se proříznutí zarovnalo.
-
Dáme vychladit do lednice.
-
Ve vodní lázni rozpustíme tuk spolu s čokoládou, vmícháme kakao, důkladně promícháme, aby nebyly hrudky.
-
Necháme lehce ztuhnout, průběžně mícháme.
-
Když má poleva konzistenci medu, polijeme vršek a boky dortu.
-
Polevu necháme téměř ztuhnout, ale ne úplně, aby přichytila marcipánové ozdoby.
-
Berušky jsou dělané z punčoviny (zbytky korpusu z pečení jiného dortu jsem měla na mrazáku): upečený dortový piškot rozdrobíme, smícháme s trochou krému, marmelády, hmotu natlačíme do naběračky, trochu upěchujeme, aby držela tvar, vyklopíme a dáme vychladit.
-
Poté potáhneme marcipánem a domalujeme barvou.
Poznámka od kuchařky
falešná marcipánová hmota viz http://www.toprecepty.cz/recept/16692-falesna-marc…