Kolečka s tajemstvím

36
- reklama -

Suroviny
90 porcí

Těsto:
225 g hladké mouky
100 g cukru moučka
1 vanilkový cukr
125 g másla
1 žloutek
Náplň:
150 g sušených meruněk nakrájených na drobno
100 g nesolených arašídů půlených
100 hrubě nasekaných ořechů vlašských
100 g másla
100 g cukru krupice
150 ml smetany na šlehání
čokoládová poleva

Postup přípravy receptu

  1. Těsto: Ze všech surovin zpracujeme těsto a necháme 1/2 hodiny odležet. Těsto na pomoučněném vále rozválíme, vykrajujeme kolečka asi 5 cm velká, klademe na plech s pečícím papírem, kousek dál od sebe, poklademe nádivkou a zvolna pečeme na 170-180°C do zčervenání. Vychladlé namáčíme do čokoládové polevy nebo žíháme shora. Kolečka by měla mít stejnou tloušťku aby se některá nespálila.


    Zobrazit celý recept

  2. Náplň: V lehce zahřáté smetaně rozpustíme cukr a máslo, přidáme meruňky, arašídy, ořechy a důkladně provaříme. Já jsem vařila 10 minut (původní recept uvádí 10-15 minut). Prochladlou náplň klademe lžičkou na kolečka. V původním receptu se kolečka upekla do zčervenání, pak se dala náplň a krátce se zapekla. Já jsem pekla zároveň, občas se podívala do trouby a pokud oříšek sjel, tak jsem jej dala lžičkou zpět. Náplň vyjde na 95-100 koleček. Můžeme použít svoje oblíbené linecké těsto.

Poznámka od kuchařky

Recept mám mnoho let z časopisu Vlasta od p.Křížové.

Letos jsem kolečka pekla poprvé.

Kolečka se mají namáčet ze spodní strany, lépe se to dělá opačně.