Vánoční zapečená jablka se zmrzlinou

38
- reklama -

Suroviny
4 porce

2 větší jablka
1 vejce
1 hřebíček
1/2 badyánu
8 vlašských ořechů
2 lžíce cukru krystal
1 lžička másla
1 lžíce rumu
1/4 citronu
vanilková zmrzlina

Postup přípravy receptu

  1. Jablka horizontálně rozřízneme, abychom viděli hvězdičky jadřince. Lžičkou vydlabeme jadřinec (ten vyhodíme) a potom po kouskách zbytek dužiny, aby vznikla mistička s 0,5-1 cm silným okrajem jablka. Citronem vytřeme vzniklou jablečnou misku, aby dužina nečernala.


    Zobrazit celý recept

  2. Vydlabanou dužinu dáme do kastrůlku, podlijeme 1 lžící vody a cca 10 min. dusíme spolu s cukrem, skořicí a v hmoždíři rozdrceným kořením (badyán, skořice, hřebíček).

  3. Poté odstavíme, necháme trochu vychladnout, vmícháme polovinu nahrubo nadrcených ořechů, žloutek, oříšek másla, rum a ušlehaný sníh.

  4. Směsí naplníme 4 mističky, posypeme zbytkem ořechů a dáme péct do vyhřáté trouby na 15 minut na 150-170°C, dokud nezačne náplň zlátnout.

    Podáváme teplé s kopečky zmrzliny.