Cibuláda

163
- reklama -

Suroviny
asi 1350ml

80-100 ml olivového oleje
2 kg cibule na kolečka půlkolečka
150-200 g hnědého cukru
250 ml červeného vinného octa
mořská sůl
černý pepř podle chuti

Postup přípravy receptu

  1. Na středním plameni rozehřejeme v hlubokém kastrolu olej a vsypeme cibuli.


    Zobrazit celý recept

  2. Přiklopíme poklicí a asi 40 min dusíme, neměla by se smažit, ale dusit, aby pomalu zkaramelizovala. Občas promícháme.

  3. Pak přidáme cukr, ocet, pepř a sůl, chvilku dobře mícháme, aby se cukr rozpustil a rovnoměrně se chutě propojily. Ještě 10 min povaříme, aby cibuláda zhoustla a proměnila se v sirup.

  4. Naplníme do skleniček (nejlépe se širokým hrdlem) a obrátíme dnem vzhůru. Necháme vychladnout.

Poznámka od kuchařky

S cukrem a octem zacházejte hlavně podle toho, jestli máte rádi

sladší nebo pikantnější chuť.

Je vynikající k pečenému, grilovanému masu. Ze zkušeností vím, že je lepší v pokojové teplotě nebo ke grilování trošičku prohřát.

Vydrží v chladnu neotevřená cca 2 měsíce, otevřená v ledničce měsíc.