![Třešňovo – jahodový džem s kousky ovoce_5ff6b77dbd248.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/tresnovo-jahodovy-dzem-s-kousky-ovoce_5ff6b77dabf7e.jpeg)
Suroviny
- 1,5 kg třešní
- 500 g jahod
- 2 × pektogel
- 600 g cukru
- 2 lžičky kyseliny citronové
Postup přípravy receptu
-
Jako první odstopkujeme a vypeckujeme třešně, které dáme tak přes noc do studené vody, aby vyplavali červi.
-
Dále do další mísy dáme jahody, ty též odstopkujeme a propláchneme pod studenou vodou.
-
Připravíme velký hrnec, ve kterém marmeládu chceme dělat. Do něj dáme třešně a jahody (pokud budou jahody velké, nakrájíme je na malé kousky). Necháme ovoce povařit, aby změklo, pak ho můžeme lehce rozmixovat, ale ne moc, necháme i nějaké kousky.
-
Přidáme dvě lžičky cukru a pektogel a necháme chvíli povařit, pak přidáme zbytek cukru a povaříme ještě chvíli, mezitím odebíráme pěnu. Nakonec můžeme vmíchat kyselinu citronovou. Ještě promícháme.
-
Hotový džem naléváme pomocí naběračky do skleniček, uzavřeme a obrátíme dnem vzhůru. Nakonec pak uschováme na temné místo.