
Suroviny
2 porce
- 400 g filetů candáta (případně siven, pstruh)
- sůl
- pepř mletý
- citronová šťáva
- 1 stroužek rozetřeného česneku
- snítka tymiánu
- kousek másla (olej)
- Dále:
- 300 g oloupaných brambor
- 200 g brokolice
- sůl
- plátek másla
Postup přípravy receptu
-
Filety z candáta používáme s kůží. Po osmažení je velmi jemná a ani při konzumaci není nutné ji odstraňovat. Prakticky nám jen drží velmi křehkou rybku pohromadě při tepelné úpravě, aby se nerozpadla na plátky.
-
Filety osušíme, mírně pokapeme citronovou šťávou (kdo nechce, nemusí), osolíme, opepříme, potřeme jemně rozetřeným česnekem (stačí jeden stroužek) a posypeme lístky tymiánu. Takto připravenou rybu necháme půlhodinky odpočinout, pak zprudka osmažíme na pánvi s troškou másla nebo oleje z obou stran, nejprve kůží dolů, pak otočíme a krátce dosmažíme.
-
Oloupané brambory vaříme téměř doměkka. Pár minut před koncem vaření přidáme růžičky brokolice a dovaříme doměkka, aby brokolice zůstala na skus. Scedíme, přidáme silnější plátek másla a rozšťoucháme.
-
Šťouchané brambory s brokolicí podáváme s filety candáta.
Poznámka od kuchařky
Kdo nerad brokolici, může ji nahradit růžičkami květáku.