
Suroviny
4 porce
- 6 paprik
- 2 cibule
- 10 lžic másla
- 2 lžičky sladké papriky
- sůl
- pepř
- 4 lžičky hladké mouky
- 1/2 l mléka
- 200 g taveného smetanového sýra
- 2 lžíce strouhaného ementálu
- špetka strouhaného muškátového oříšku
- 4 lžíce citrónové šťávy
- 600 g rybího filé
- tuk na vymazání formy
Postup přípravy receptu
-
Papriky zbavíme jader, propláchneme a nakrájíme na tenké proužky. Oloupanou cibuli nakrájíme na tenká kolečka. Na pánvi rozehřejeme 4 lžíce másla a cibuli s paprikou 10 minut podusíme. Poprášíme sladkou paprikou.
-
Zbytek másla rozpustíme na druhé pánvi, vmícháme mouku a připravíme světlou jíšku. Necháme ji trochu vychladnout a pak za stálého prošlehávání metlou přilijeme mléko.
-
Povaříme asi 15 minut.
-
Přimícháme smetanový sýr a strouhaný ementál, zahřejeme a 5 minut vaříme, až omáčka zhoustne. Ochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem a dvěma lžícemi cit. šťávy.
-
Rybí filé opláchneme, osušíme, potřeme zbylou cit. šťávou, osolíme a opepříme.
-
Menší formu vymažeme tukem a na dno poklademe proužky papriky s cibulí. Na směs rozložíme rybu a přelijeme sýrovou omáčkou.
-
Pečeme v předehřáté troubě asi 15 minut na 160 stupňů.
Podáváme s brambory.
Poznámka od kuchařky
Recept mám z kuchařky : 2000 nejlepších receptů z české i zahraniční kuchyně.
Paprik jsem dala polovinu, ty barevné jsou veliké, tak 3 bohatě stačí. Ale kdo má rád hodně, tak může i těch 6.
Strouhaného ementálu jsem dala víc, nic se tím nezkazí.
Myslím, že jsem pekla dýl než 15 minut, to poznáte každý sám, podle barvičky.
Je to strašně moc dobré.









