Suroviny
4 porce
- 2 vepřové jazyky
- 1 větší cibule
- 3 rajčata
- 1 kostka zeleninového bujónu
- 1 KL kari koření
- 1 kelímek sladké smetany
- 2 PL hladké mouky
- Na dochucení:
- trocha citrónové šťávy nebo octa
- sůl podle potřeby
- Na vývar k jazykům:
- 1 mrkev
- kousek celeru
- bobkový list
- nové koření
- 1/2 l vody
- trochu soli
Postup přípravy receptu
-
Jazyky dobře opláchneme a s kořením a zeleninou dáme do hrnce, zalijeme vodou a vaříme. Já jsem použila papiňák – doba vaření 35 minut, obyčejný hrnec – 50 minut a trochu víc vody.
-
Uvařený jazyk přendáme do nádoby se studenou vodou, ochladíme, oloupeme a nakrájíme na plátky.
-
V hrnci zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme sloupnutá a na větší kousky pokrájená rajčata, kávovou lžičku kari koření, necháme chvilku provonět, přilijeme 2 dl vývaru z jazyků, kostku zeleninového bujónu a 10 minut podusíme.
-
Ve smetaně rozmícháme hladkou mouku, přilijeme k podušeným rajčatům a ještě 10 minut provaříme. Pokud se vám bude zdát omáčka hustá, můžete trošku přiředit vývarem. Podle potřeby dochutíme solí, případně trochu přikyselíme, ale není nutno, rajčátka mají kyselosti dost. Přidáme nakrájené jazyky, ještě chvilku prohřejeme a podáváme buď s rýží nebo knedlíkem.
Poznámka od kuchařky
Měli jsme chuť na jazyk s nějakou omáčkou, v ledničce bylo hodně rajčat a smetana, stačilo přidat koření a recept byl na světě:-) Jazyky máme moc rádi, děláme na různé způsoby, tak je o další variantu víc.