Kotleta na způsob japonského tonkatsu

73
- reklama -

Suroviny
4 porce

4 vepřové kotlety
sůl
pepř
1 malé jablko
1/2 mrkve
2 šalotky (nebo jedna malá cibule)
2 lžíce rajského protlaku
1 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
1 stroužek česneku
1 lžička hnědého cukru
2 lžičky balzamikového octa
50 ml silného červeného vína
3 lžíce tmavé sójové omáčky
2-3 vejce
nahrubo mletá strouhanka
olej na smažení
tonkatsu omáčka na namáčení hotového masa

Postup přípravy receptu

  1. Mrkev, jablko a zázvor na jemno nastrouháme. Šalotku nakrájíme nadrobno a dozlatova ji orestujeme na oleji. Zasypeme hnědým cukrem, necháme zkaramelizovat a zacákneme dvěma lžičkami balzamikového octa, který necháme odpařit.

  2. Poté přisypeme nastrouhanou mrkev, jablko, zázvor, utřený česnek, opět orestujeme a zalijeme vínem a sójovou omáčkou. Přidáme rajský protlak a dusíme asi 15 minut.
    Směs necháme vychladnout a poté jí natřeme na zlehka naklepané, osolené a opepřené kotlety. Necháme marinovat nejméně 24 hodin, z toho část času samostatně rozložené, aby marináda zůstala na mase a jakoby na něm zaschla. Ideální doba marinování jsou dva dny.

  3. Plátky s marinádou obalíme v rozšlehaných vejcích a strouhance a uložíme na hodinu do ledničky. Poté smažíme v rozpáleném oleji jako řízky, z obou stran dozlatova.

    Podáváme nakrájené na proužky, přelité hotovou tonkantsu omáčkou. Přílohou by mohla být ochucená rýže nebo asijské těstoviny, například smažené a pikantní zelný salát.

Poznámka od kuchařky

Jedná se o moji variantu oblíbeného japonského pokrmu a nečiní si žádný nárok ohledně originality původní receptury (tu bohužel neznám). Vycházela jsem z vlastního rozboru chutě kupované marinády, ochutnávky japonského jídla a z několika nalezených receptů na internetu, shodujících se v základních ingrediencích, jinak velmi rozdílných.