
Suroviny
4 porce
- 4 vepřové kotlety
- sůl
- pepř
- 1 malé jablko
- 1/2 mrkve
- 2 šalotky (nebo jedna malá cibule)
- 2 lžíce rajského protlaku
- 1 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička hnědého cukru
- 2 lžičky balzamikového octa
- 50 ml silného červeného vína
- 3 lžíce tmavé sójové omáčky
- 2-3 vejce
- nahrubo mletá strouhanka
- olej na smažení
- tonkatsu omáčka na namáčení hotového masa
Postup přípravy receptu
-
Mrkev, jablko a zázvor na jemno nastrouháme. Šalotku nakrájíme nadrobno a dozlatova ji orestujeme na oleji. Zasypeme hnědým cukrem, necháme zkaramelizovat a zacákneme dvěma lžičkami balzamikového octa, který necháme odpařit.
-
Poté přisypeme nastrouhanou mrkev, jablko, zázvor, utřený česnek, opět orestujeme a zalijeme vínem a sójovou omáčkou. Přidáme rajský protlak a dusíme asi 15 minut.
Směs necháme vychladnout a poté jí natřeme na zlehka naklepané, osolené a opepřené kotlety. Necháme marinovat nejméně 24 hodin, z toho část času samostatně rozložené, aby marináda zůstala na mase a jakoby na něm zaschla. Ideální doba marinování jsou dva dny. -
Plátky s marinádou obalíme v rozšlehaných vejcích a strouhance a uložíme na hodinu do ledničky. Poté smažíme v rozpáleném oleji jako řízky, z obou stran dozlatova.
Podáváme nakrájené na proužky, přelité hotovou tonkantsu omáčkou. Přílohou by mohla být ochucená rýže nebo asijské těstoviny, například smažené a pikantní zelný salát.
Poznámka od kuchařky
Jedná se o moji variantu oblíbeného japonského pokrmu a nečiní si žádný nárok ohledně originality původní receptury (tu bohužel neznám). Vycházela jsem z vlastního rozboru chutě kupované marinády, ochutnávky japonského jídla a z několika nalezených receptů na internetu, shodujících se v základních ingrediencích, jinak velmi rozdílných.









