Chleba – normální a jednoduchý

63
- reklama -

Suroviny

1/2 kg pšeničné celozrnné mouky
1/2 kg žitné celozrnné mouky
voda
sůl
kostička droždí z obchodu nebo sáček sušeného
kmín

Postup přípravy receptu

  1. 1/4 kg žitné promícháme s 5 dc vlažné vody a droždím na kvásek a dáme do trouby na 50 stupnů pořádně vykynout – přes 1hodinu.

  2. Do kvásku nasypeme zbytek mouky a 1 rovnou lžičku soli a kmín (nejlépe drcený, ale můžete i vynechat a dát jen na povrch bochníku celý).

  3. Těsto vyhněteme rukama do spíše tužšího (bude potřeba přidat trochu vlažné vody) a vyválíme bochník a to už záleží na vás, jestli raději kulatý a nebo veku.

  4. Je dobré dat vykynout do plátýnka (utěrky), kterou pořádně promoučíme nebo poškrobíme, ať to pak dostanete vcelku na plech (já mám pizza kámen). Dejte plátynko do nějaké mísy. Na veku je třeba ošatka a to má asi málokdo (jasně můžete případně i do formy na biskupa).

  5. Kynout necháme opět v troubě při 50°C. Kynout necháme asi hodinu, až je nádoba s čepičkou (vykyne dost).

  6. Vytáhneme a troubu rozehřejeme na 230°C.

  7. Bochník vyklopíme na plech a potřeme vodou a posypeme kmínem.

  8. Na 230°C pečeme 20 minut a pak snížíme na 180°C a necháme 40 minut dopéct. Dobrou chuť.
    V případě, že se nepodaří těsto dobře vyklopit a trochu zůstane v nádobě, tak to hoďte do sklenky a zavřete a za den či dva to můžete použít na rozkvašení dalšího kola.

Poznámka od kuchařky

Toto je opravdu klasický staročeský chleba-ten nejlepší na světě a to bez nadsázky, který vydrží čerstvý i bez brambor a je dobře stravitelný a nemusíte do něj cpát ,kde jakou zbytečnost.