Suroviny
4 porce
- Smaženice:
- kousek másla
- 100 g uzené šunky (nebo dušené, sušené)
- 100 g sýru výraznější chuti
- 2-3 vejce, dle velikosti
- sůl je-li třeba
- pepř mletý
- Dále:
- 4 silnější řízky z karé
- sůl
- pepř mletý
- hladká mouka na obalení
- rozšlehané vejce na obalení
- strouhanka na obalení
- olej nebo sádlo na osmažení
Postup přípravy receptu
-
Na kousku másla osmažíme drobně pokrájenou šunku, do které následně přidáme vejce, mícháme téměř do ztuhnutí. Osolíme dle chuti a slanosti sýru a šunky, odstavíme, do horké smaženice vmícháme pokrájený sýr (Radamer, uzený, Niva…) a necháme zchladnout.
-
Řízky prokrojíme a vytvoříme do nich hluboké kapsy, až poté (nejlépe přes fólii) opatrně naklepeme, osolíme a opepříme.
-
Do řízků rozdělíme ochucenou smaženici a dlaní rovnoměrně zploštíme. Poté obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance. Smažíme v pánvi s rozpáleným tukem z obou stran dozlatova.
-
Podáváme s bramborem vařeným, šťouchaným či kaší nebo zeleninovým salátem.
-
Řízky můžeme připravit i z větších plátků naklepané kýty, smaženici dáme do jejich středu, zploštíme a kraje sklepneme paličkou k sobě pro lepší manipulaci při obalování a následné smažení. Samozřejmě můžeme smaženicí naplnit i řízky drůbeží.