Třikrát zavařování hub

91
- reklama -

Suroviny

Dušené houby:
směs různých hub (jakékoliv množství)
sůl
Houbový polotovar:
40 hlaviček václavek (nebo růžovek či hlívy ústřičné)
2 lžíce gulášového koření
Houbový salát s olivami:
houby
1-2 větší cibule
několik syrových okurek nakládaček
olivy
citr. kůra
kmín
tymián
a hotový oblíbený lák na okurky
Moje poznámka: lák uvařte s polovinou soli, neboť olivy (obzvláště zelené) pustí do nálevu hodně slanosti a je to pak opravdu přesolené

Postup přípravy receptu

  1. DUŠENÉ HOUBY:
    Zdravé očištěné houby nakrájíme na malé kousky, mírně je osolíme a dusíme, až se odpaří skoro všechna voda. Ještě horké plníme do zavařovacích sklenic a sterilujeme ve vařící vodě 30 minut. Tuto sterilaci provádíme ještě 2x, vždy po 24 hodinách. Polotovar vydrží 4 roky.
    Steriluji celkem jen dvakrát a nikdy se mi houby nezkazily a vydržely, jen nevím jestli 4 roky, tak dlouho jsem je ve špajzu nikdy neměla.
    Podobně upravuji – dusím houby i na zamrazení, ale to zabere v mrazáku dost místa.

  2. HOUBOVÝ POLOTOVAR:
    Houby pokrájíme na plátky a dusíme doměkka, až se odpaří skoro všechna voda. Potom přidáme 2 lžíce koření a dusíme ještě asi 10 minut. Houby naplníme do skleniček, zavíčkujeme a sterilujeme 30 minut při teplotě 100°C 2x po 24 hodinách.
    Vhodné do gulášů, polévek a pod.

  3. HOUBOVÝ SALÁT S OLIVAMI (zavařený do sklenic):
    Tvrdé mladé houby pokrájené na přiměřené kusy svaříme v osolené a okyselené vodě asi 8 minut. Necháme okapat a vložíme do mísy. Přidáme na nudličky pokrájenou kapii (lze použít i naloženou kapii), na jemná půlkolečka pokrájenou cibuli, okurky pokrájené na špalíčky a olivy. Ostrouháme půlku dobře omytého citronu, trošinku (asi 2 špetky) kmínu a tymiánu. Vše důkladně promícháme. Zalijeme klasickým, ale méně slaným lákem na okurky a plníme do sklenic, které zavařujeme 20 minut při 80 stupních Celsia.
    Hub, cibule a zeleniny dáme hodně, s olivami spíše šetříme, můžeme je i překrájet na půlky, aby jich bylo „více“. Barevně vyniknou černé olivy, které navíc nejsou tak slané.

Poznámka od kuchařky

Když nejsou lesní houby, můžeme takto naložit a zavařit i žampiony, obzvlášť, koupíme-li jich více levně „v akci“.