
Suroviny
4 porce
- těstoviny fleky
- uzené maso ( obrané 2 žebra )
- 2 vejce
- 4 brambory
- zelená cibulka
- 1 větší cibule
- ocet
- olej
- sůl
- pepř
- cukr
Postup přípravy receptu
-
Uvaříme těstoviny a zvlášt oloupané a na kolečka nakrájené brambory do poloměkka.
-
Uzené maso popřípadě překrájíme.
-
Připravíme si zálivku: Cibule na kostičky dáme do kastrůlku na rozpálený olej (aby byla cibule pokryta olejem) a necháme zpěnit, poté zakápneme octem, necháme spařit, přidáme 1 hrnek vody, špetku soli a lžicku cukru a odstavíme.
-
Do zapékací mísy či pekáče pokládáme na dno uvařené a vychladlé brambory, zasypeme uzeným masem, průběžně zalíváme zálivkou s cibulí a dáme vrstvu těstovin, část si necháme na úplný konec, brambory a uzené maso tak, dokud máme suroviny.
-
Zbylou část těstovin smícháme s rozšlehanými vejci a nakrájenou zelenou cibulkou.
-
Zapékací mísu dáme do rozehřáté trouby a necháme zezlátnout. Nakonec přidáme vejce s těstovinou. Zapečeme dozlatova.
Poznámka od kuchařky
Netradiční „šunkofleky“ které více zasytí a zvětší množství díky bramborám. Přidat se může klasicky okurka.
Zálivka se u nás dělá už od prababičky klasicky do vánočního bramborového salátu, která pokrm báječně ochutí, jinak převážně u jiných znám případ syrové cibule.
a bonus -pokrm není suchý 🙂