
- reklama -
Suroviny
1 plech
- Těsto:
- 125 g másla
- 200 ml smetany
- 50 ml mléka
- 125 g cukru krupice
- 1 kostka droždí (40 g)
- 4 žloutky
- 2 lžíce oleje
- 350 g polohrubé mouky
- 250 g hrubé mouky
- 1 lžíce rumu
- sůl
- Náplň:
- 1/2 kg tvarohu
- 1 vanilkový cukr
- 150 g cukru krupice
- citronová kůra
- 1 žloutek
- hrst rozinek – alespoň hodinu namočených v rumu
- borůvky
Postup přípravy receptu
-
Smetanu smícháme s mlékem, ohřejeme, přisypeme cukr, trochu mouky a rozdrobené droždí a necháme vzejít kvásek.
-
Rozehřejeme máslo, aby mělo čas trochu vychladnout.
-
Žloutky vyšleháme s olejem, přidáme vzešlý kvásek a část mouky, smícháme, přidáme další část mouky, rum a špetku soli, nakonec postupně zapracujeme rozpuštěné máslo a zbylou mouku. Důkladně mícháme, vypracujeme řidší těsto. Necháme vykynout.
-
Mezitím připravíme náplň – smícháme všechny suroviny na náplň uvedené výše. 🙂
-
Vymažeme plech a vysypeme ho hrubou moukou.
-
Vykynuté těsto rozprostřeme na plech, okraje vymačkáme trochu do výšky. Na těsto nalejeme tvarohovou náplň, posypeme borůvkama a pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C přibližně 3/4 hodiny. Dobrou chuť!
Kuchařka: sona.si